Model Paper 9th Class & Previous Board Papers

Note: The solutions of all question papers are available in different chapters of book.

Model Paper Computer Science 9th Class (Academic Session 2012-2013 & Onward)

 

OBJECTIVE

 

Time: 15 minutes D g Marks: 12

Note:- You have four choices for each objective type question as A, B, C and D. The choice which you think is correct; fill that circle in front of that question number. Use marker or pen to fill the circles. Cutting or filling two or more circles will result in zero mark in that question.

1. T-90 computer is an example of:

(a). Super Mainframe Mini Micro  (b). Mainframe Computer  (c). Mini Computer  (d). Micro Computer

2. The technology used in ENIAC is:

(a). Transistor                                  (b). Vacuum tube                 (c).  Integrated Micro circuit (I.C)  (d). Processor

3. The command which is used to delete all tiles from disk:

(a). DEL * °*                                       (b). DELETE *.*                         (c). KILL * °*              (d). DEL ALL

4. One of DOS “internal” command is:

(a). XCOPY                                       (b). CHKDISK                           (c). FORMAT              (d). TIME

5. The device which is used to get Monitor Speaker Scanner Printer “hard copy“ as output:

(a). Monitor                                      (b). Speaker                             (c). Scanner                  (d). Printer

6. Temporary storage locations Register Cache BIOS ROM within CPU is called:

(a). Register                                    (b). Cache                                 (c). BIOS                          (d). ROM

7. In Boolean Algebra, 1+0.1+1= 0 1 10 P11

(a). 0                                                    (b). 1                                        (c).10                                 (d). 11

8. X+Y=Y+X represents the law of:

(a). Associative law                      (b). Conductive law          (c). Commutative law (d). Distributive law

9. One of the volatile memory is:

(a). RAM                                           (b). Compact disk              (c). Hard Disk                   (d). ROM

10. A subdivision of a track on a magnetic disk is called: 

(a). Sector                                       (b). Field                               (c). Cylinder                      (d). Sub Track

11. The decimal number 18 is equal to the binary number:

(a). 10110                                         (b). 10010                                (c). 10011                            (d). 10100

12. Unicode scheme is used for bit code.

(a). 8                                                   (b). 16                                    (c). 32                                       (d). 67

 

SUBJECTIVE

Time: 2:45 Hours

Marks: 63

PART-I

Q.2. Attempt any SIX parts

[2 x 6 = 12]

(i) Write any two uses of computer simulations in laboratories.

(ii) Define computer program with one example.

(iii) Why we prefer compiler over interpreter

(iv) State the term EDP. , (v) Explain the usefulness of ports in computer system.

(vi) State the advantage of voice recognition system.

(vii) Explain the use of electro thermal printer.

(viii) Write names of any four operating systems; (ix) Define seek time.

Q.3. Attempt any FIVE parts [2 x 5 I 10]

(i) Convert (27)1o into binary system. (ii) State the importance of binary system.

(iii) Convert (185.3)1o into hexadecimal. (iv) Convert (101011); into decimal.

(v) Differentiate between folder and drive .

(vi) Write two benefits of using antivirus program ,

(vii) What is the use of Recycle bin? (.viii) Define multi tasking

Q.4. Attempt any FIVE parts [2 x 5 I 10]

(i) Why ROM is called Non volatile memory. Explain

(ii) Data is organized on storage devices. Elaborate

(iii) Describe the purpose of main memory.

(iv) Differentiate between midterm and minter in Boolean function.

(v) State De Morgan’s laws

(vi) If X=0, Y=1, Z=0 then find out the value of X.Y + X.Z + X.Y

(vii) Explain the purpose of “LABEL” command with syntax »

(viii) Differentiate between XCOPY and COPY command in DOS?

 

PART-ll

 

Note: – Attempt any Three Questions . [1 x 3 = 21]

Q.5 (a) Differentiate between super computer and mainframe of computers. [3]

A (b) Write down data bus and address bus – [4]

Q.6 (a) Write down four differences between LCD and CRT monitors. [4]

p (b) Explain the difference between PROM and EPROM. [31

Q.7 (a) Calculate “-60-68” using 8-bit, 2’s compliment method _ [7]

(b) Convert answer in decimal. B L [21

Q.8 (a) Define Boolean expression. L [7]

(b) Sob/e the foll£wi2g_Boolean function with the help of K-map.

f(x.v.z) = X.Y.Z + X.Y + X.Y.Z [51

Q.9 (a) Differentiate between compiler and interpreter ‘ [4]

(b)Write down three features of Windows

Practical PART-Ill

Note: – Attempt any one Question ‘ [5 x 2- 10]

Q.10 (a) Write down the steps to create a folder with your name and rename with you roll number on desktop. _ [5]

(b) Write down the steps to change the time and data of your system. [5]

Q.11 (a) Write down the steps to copy a folder from D:\drive to E:\ drive [5]

(b) Write down the steps to: [5]

(i) Chang desktop back ground (ii) Set any screen lever

Q.12 How would you maximize, minimize, clone and restore the window? [5]

 

Lahore Board Group-I (Annual Examination 2013)

OBJECTIVE

Time: 15 minutes Marks: 12

Note: – You have four choices for each objective type question as A, B, C and D. The choice which you think is correct; fill that circle in front of that question number. Use marker or pen to fill circles. Cutting or filling two or more circles will result in zero mark in that question.

1.  Which button is used for scrolling a document, is called:

(a). Left button              (b). Right button               (c). Scroll button              (d). Double click

2. Unicode uses ____________ bits:

(a). 16                             (b). 32                                  (c). 64                                  (d). 132

3. Different parts of track o f magnetic Sub division Sector Field Cylinder disk is called:

(a). Sub division          (b). Sector                           (c). Field                                (d). Cylinder

4. In Boolean Algebra, A. 1 = :

(a). 0                              (b). 1                                       (c). A                                      (d). –

5. USS Port can connect how many devices:

(a). 120                 (b). 127                       (c). 140                        (d). 227

6. DOS interface is called :

(a). Menu interface  (b). Command line interface (c). Design interface    (d). System interface

7. Transistor is used in ___________  generation

(a). First                    (b). Second                          (c). Third                              (d). Fourth

8. Shut down option exists on:

(a). Task bar            (b). Start bar                        (c). Desktop                        (d). Title bar

9. Assembly language use: 

(a). English words (b). Mnemonics                (c). 0 and 1                           (d). Machine

10. ABC. BAT File may be:

(a). Internal Command (b). Batch file           (c). External Command   (d). Data file

11.Antivirus remove:

(a). Folder                 (b). Virus                             (c). Drive                               (d). Bacteria

12. Delete files from computer are saved:

(a). Desktop (           b). Taskbar                       (c). Recycle Bin                     (d). My Document

 

SUBJECTIVE

Time: 2:45 Hours Marks: 63

PART-I l

Q.2. Attempt any SIX parts [2 x 6 = 12]

(i) What do mean by Hybrid Computer. (ii) Explain UNIVAC.

(iii) Describe the two uses of computer in Education Field. q

(iv) What do you mean by powerful Super Computer? (v) What is system unit?

(vi) Explain USB ports. (vii) Write any two modes of Insert key.

(viii) Describe the function of video controller (ix) Define plotters. Write its types name.

Q.3. Attempt any FIVE parts _ _ [2 x 5 = 10]

(i) What is number system?

(ii) What is the difference between octal and hexadecimal number system?

(iii) Convert 56.2500) into binary. it (iv) Calculate 45-63 using 8-bits 2’S complement.

(v) Define Windows Operating System. (vi) What is the purpose of Recycle Bin?

(vii) What is the difference between hard drive and floppy drive?

(viii) Why is a file extension attached with a file?

Q.4. Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) What are types of RAM? (ii) What is secondary memory?

(iii) Define compact disk. (iv) Define NOT Operation.

(v) What are Boolean variables? (vi) What are Boolean expressions?

(vii) What CD Command does? (viii) What is application software?

PART-ll

Note: – Attempt any Three Questions – [1 x 3 = 21]

Q.5 (a) Differentiate between main frame computer and minicomputer. [3]

(b) Write short note on parallel and” serial port. [4]

Q.6 (a) What is mouse and write down its event. [4]

(b) What is difference between EPROM and EEPROM? . [3]

Q.7 (a) What is number system? Describe different numbers system. [7]

Q.8 (a) Solve using K-map. [7]

Q.9 (a) Differentiate between DEL and DELTREE command [4]

(b) Name any three options of Control Panel and the tasks performed by them. [3]

Practical PART-Ill

Note: – Attempt any one Question [5 x 2= 101

Q.10 (a) How would you minimize Windows? [5]

(b) How you set the time in Windows? [5]

Q.11 (a) How would you delete folder in Windows? [5]

(b) How would-you load Windows Explorer? » – [5]

Q.12 (a) Write down steps to restart computer. [5]

(b) How would you empty Recycle Bin?

Lahore Board Group-ll (Annual Examination 2013)

OBJECTIVE

Time: 15 minutes Marks: 12

1.       One of the DOS” External “Com Is:

(a).XCOPY                                  (b). DATE                          (c). DIR                               (d). EXIT

2. Accomplish more than one teaks a a time is called:

(a). Search utility                     (b). Help                           (c). Multitasking              (d). Web Browsing

3 In Hexadecimal Number System “A” is equal to:

(a). Ten                                      (b). Eleven                        (c). Twelve                        (d). Thirteen

4. Klez Is a :

(a).Name of game                  (b). Antivirus name       (c). Virus name                (d). Name of man

5. Machine language can use:

(a). English words                 (b). Mnemonics codes  (c). Binary codes            (d). 1’S and 2’S

6. Which Command deletes empty directory:

(a). DEL                                     (b). RMDIR                        (c). KILL                             (d). DELETE

7. Ted Hoff produced the first microprocessor In 1971 for Intel, which named was:

(a). Intel-2002                        (b). Intel-3003                  (c). Intel-4004                   (d). Intel-5005

8. In Boolean Algebra,1.1 +

(a). 0                                         (b). 1                                    (c).10                                   (d).11

9. Softcopy output can get from:

(a). Printer                             (b). Monitor                     (c). Mouse                            (d). Keyboard

10 Universal Serial Bus can attach maximum devices upto :

(a). 120                                   (b). 127                              (c). 50                                      (d).210

11. A deleted object is sent to :

(a). Recycle Bin                   (b). Internet Explorer    (c). My Document               (d). Control Panel

12. Primary storage means:

(a). Hard Disk                    (b). RAM                             (c). Tape Storage                   (d). CD

SUBJECTIVE

Time: 2:45 Hours

Marks: 63

PART-I

Q.2. Attempt any SIX parts [2 X 6 = 121

(i) Who is a Charles Babbage? (ii) What is Electronic Digital Computer?

(iii) What is basic difference between Vacuum Tube and transistor?

(iv) Differentiate between Laptop and Desktop Computers.

(v) What is input unit? (vi) Differentiate between Arithmetic unit and logical unit?

(vii) What is Track Ball? (viii) What is Voice Recognizer?

(ix) Differentiate between Enter and ESC Keys.

Q.3. Attempt any FIVE parts [2 X 5 = 101

(i)What is binary system in computer? (ii)Convert (1C2)16 into decimal number system.

(iii) Find the 2’S Complement of (10011001)z (iv) Subtract (1110); – (0011);

(v) Define multitasking. (vi) Why extension is used with file?

(vii) What is use of Recycle Bin? (viii)Define Windows Explorer.

Q.4. Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) What is performed by Hard Disk’s Heads?

(ii) How does access data in Direct Access Storage?

(iii) Write short note on Hard Disk performance and capacity.

(iv) Write two methods to short Boolean function?

(v) Describe Associative Law w.r.t “Dot” and “Plus”.

(vi) Describe disadvantages of K-Map. (vii)Define internal command. Also give example.

(viii)What is use of Format Command?

PART-ll

Note: – Attempt any Three Questions [7 x 3 = 21]

Q.5 (a) Explain two types of Computer Languages. [3]

(b) Differentiate between input unit and output unit. [4]

Q.6 (a) Write a note on keyboard. [4]

(b) Write types of RAM. [3]

Q.7 (a) Convert (125); into Binary, Decimal and Hexadecimal Number System [7]

Q.8 (a) Solve the following function with the help of K-map f (x,. y) = x + 35. y [5]

(b) Define Boolean variable A g [2]

Q.9 (a) What is difference between Windows and DOS?) [4]

(b) What is the procedure of creating new folder? [3]

Practical PART-Ill

Note: – Attempt any one Question [5 x 2=1o1

Q.10 (a) Write down the steps to Shut Down and Restart Windows. [5]

(b) I-low would you launch Start Menu and access the Program Menu?

Q.11 (a) How would you create new folder on Desktop? W [5]

(b) Write down steps to delete the folder

Q.12 (a) Write down the steps to search a file. [5]

(b) Write down the steps to view the properties of Computer.

Faisalabad Board (Annual Examination, 2013)

OBJECTIVE

Time: 15 Minutes Max Marks: 10

1 .The AND operator of Boolean algebra is denoted by:

(a). *                                             (b). +                                          (c). –                                         (d). .

2. The extension of a batch file is:

(a) .exe                                        (b) .bat                                    (c) .com                                    (d) .exe & .com

3. Types of DOS commands are:

(a). 6                                            (b). 4                                        (c). 2                                           (d). 1

4. Extension of excel file is:

(a) .doc                                      (b) .xls                                    (c) .ppt                                         (d) .mdb

5. A folder is a :

(a). Collection of files             (b). Collection of data     (c). Another name of icon      (d). None

6 . A small image that represents program or file.

(a). Menu                                 (b). GUI                                 (c). Control button                   (d). Icon

7. Which computer is most powerful?

(a). Micro                                (b). Mini                                (c). Mainframe                            (d). Super

8. Which is not high level language?

(a). JAVA                                 (b). Assembly                       (c). BASIC                                    (d). Fortran

9. CU stands for:

(a). Control unit                (b). Cash unit                         (c). Calculating unit                  (d). Communication unit

10. Arrow keys are also called:

(a). Toggle keys                 (b). Function keys                   (c). Modifier keys                    (d). Cursor control keys

11. MB stands of :

(a). Mega byte                   (b). Mega Bit                            (c). Mechanical Base               (d). Magnetic base

12. The number of digits in octal system is:

(a). 8                                     (b). 7                                          (c). 10                                          (d).16

SUBJECTIVE

Time: 2:45 Hours Marks: 63

PART-I

Q.2 Attempt any SIX parts * \ [2 x 6 = 12]

(i) Define Pocket Computer. (ii) Define internet.

(iii) How many types of computer? (iv) How many language translators?

(v) Define main memory. (vi) How many types of ports?

(vii) What is the use of keyboard?. (viii) What is the use of microphone?

(ix) Differentiate between printer and plotter.

0.3 Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) What is information? ‘ (ii) Define alphanumeric data.

(iii) Convert (B9)16 into decimal. (iv) Find 1’s complement of 10011001.

(v) What is the purpose of recycle bin? (vi) What is task bar?

(vii) Write the names of any two features of windows.

(viii) What is windows explorer?

Q.4 Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) What are literals? (ii) What is DRAM?

(iii) What is seek time? (iv) What is the use of hard disk?

(v) Write two disadvantages of using Boolean algebraic laws

(vi) Prove that x y = x + y (vii) Define Application software

(viii) Explain the purpose of DIR command with syntax?

PART-ll

Note:- Attempt any Three Question [1 x 3 = 21]

Q.5 (a) What do you know about micro processor? [3]

(b) Write a descriptive note on port. [4]

Q.6 (a) How inkjet printer works? [4]

(b) What is difference between PROM and EPROM? [3]

Q.7 (a). Define data. Explain its types with examples. [5]

(b) Convert (1s5)1o mm hexadecimal number. [2]

Q.8 (a) Differentiate between minterms and maxterms with the help of a table. [5]

Q.9 (a) Write the purpose of these commands. (i) DATE (ii) MD (iii) CD [4]

(b) Describe control panel. [3]

Practical PART-Ill

Note: – Attempt any One Question [5 x 2=1o]

Q.10 (a) Write down the steps to shutdown and restart windows.

(b) How would you view and empty the recycle bin

Q.11 (a) How would launch the start menu and access the program menu?

(b) How would you arrange desktop icons?

Q.12 (a) Write down the steps to create a new folder on desktop

(b) Write down the steps to set a time and date.

Gujranwala Board Group (Annual Examination 2013)

 OBJECTIVE

Time: 15 minutes Marks: 12

1.       The computer virus is a:

(a). Bacteria                                                 (b). Disease                                  (c). Computer program                              (d). Software

2.What is used to access internet?

(a). Internet explorer                               (b). windows explorer              (c). Start button                                              (d). Internet

3. Which is external DOS command?

(a). EXIT                                                       (b). DIR                                           (c). CLS                                                               (d). CHKDSK

4. Binary multiplication 1*0 is equal

(a). 11                                                          (b). 10                                               (c). 0                                                                    (d). 1

5. How many pixels are there in SVGA for resolution?

(a). 1024 x 768                                          (b). 100 x 400                                 (c). 640 x 480                                                     (d). 1024 x 640

6. Which technology was used in ENIAC System?

(a). Vacuum tubes                                   (b). Transistors                              (c). Micro processor                                       (d). Integrated circuit

7. The work area on which windows, icons menus and dialogue box appear is called:

(a). Screen                                                 (b). Desktop                                   (c).  Taskbar                                                        (d). Windows

8. VER command is used to see:

(a). Time                                                      (b). Date                                          (c). Version                                                        (d). Document

9. Which chip can store data without refreshing electronic current?

(a). Static RAM                                        (b). Dynamic Static                       (c). Static ROM                                                      (d). Dynamic ROM

10. Temporary storage locations within CPU is called:

(a). Registers                                          (b). ROM                                          (C). RAM                                                                 (d). Cache

11.A language in which instructions are written in binary code is called:

(a). Assembly language                     (b). English language                    (c). Machine language                                        (d). High level language

SUBJECTIVE A

Time: 2:45 Hours Marks: 63

PART-I

Q.2. Attempt any SIX parts [2 x 6 = 12]

(i)What did Pascal invent?

(ii)Which technology was used in second generation computers?

(iii) What are super computers? (iv) What are language translators?

(v) Define computer hardware. (vi) Write the names of system buses.

(vii) Define input devices. (viii)Write types of printer.

(ix) What is soft copy?

Q.3. Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) Define number system. (ii) Differentiate between data and information.

(iii) Convert (011011); into decimal number. (iv) Add (01011101); and (00110010)z

(v) Write names of any three operating systems. ‘(vi)’ Define windows explorer.

(vii) What is desk top? (viii) Write two steps to search ad file in windows.

Q.4. Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) What is PROM? (ii) State low level formatting?

(iii) What is seek time? (iv) What are Boolean variables? Explain with an example.

(v) Make truth table of the following function. f (x, y) x. y + x. y 1

(vi) What are literals? (vii) Write the use of DEL command.

(viii) What is the use of XCOPY command?

C A PART-ll

Note: – Attempt any Three Questions – [7 x 3 = 21]

Q.5 (a) What is the difference between digital and analogue computer? [3]

(b) What is electronic data processing? 1 [4]

Q.6 (a) Write a note on flatbed and drum plotter. [4]

(b) Write any three differences between SRAM and DRAM. [3]

Q.7 (a) Convert the following octal numbers into binary and hexadecimal numbers.

(i) 125 (ii) 57 (iii) 777 [7]

Q.8 (a) Solve using K-map. [7]

Q.9 (a) Write four major tasks of DOS. [4]

(b) Explain antivirus. [3]

Practical PART-Ill

Note: – Attempt any One Question [5 x 2=10]

Q.10 (a) How are windows minimized and maximized? [5]

(b) How a page is scrolled? [5]

Q.11 (a) How the date of system is changed? [5]

(b) How windows are closed and restored? [5]

Q.12 (a) How the time of system is changed? [5]

(b) Create a folder and save it with you name.

Rawalpindi Board Group I (Annual Examination, 2013)

OBJECTIVE

Time: 15 minutes Marks: 12

1.       The language prepared for artificial research is:

(a). LISP                                                 (b). JAVA                                          (c). C-HF                                          (d). Pascal

2. According to classification, Group of computers are:

(a). 1                                                      (B). 2                                                (C). 3                                                 (d). 4

3 . C.P.U consists of parts:

(a). 2                                                      (B). 3                                               (C). 4                                                   (d). 5

4. The type of device, not used both as input and output, is:

(a). Touch screen                             (B). Hard Disk                              (C). Floppy Disk                               (d). Monitor

4.Which type of ROM writes only one time data?

(a). ROM                                             (b). PROM                                    (c). EPROM                                        (d). EEPROM

6. (0.3) is equal to octal No:

(a). 0.2334                                        (b). 0.2414                                    (c). 0.2314                                            (d). 0.3014

7. There are Max Terms with Four variables in Boolean function.

(a). 8                                                  (B). 16                                           (C). 24                                                     (d). 32

8. The Command to delete all

(a). DEL*C                                     (b). DEL*.*                                        (c). DEL*                                                (d). DEL*

9 Extension of external Command is:

(a). COM                                    (b). EXE                                                (c). BAT                                                   (d). BAT,EXE,COM

10 G.U.I stands for:

(a). Graphical user interface (b). General user Interface       (c). Graphs utility icons                       (d). Grayed user interface

11. Digital data is stored in:

(a). Folders                              (b). Directories                                  (c). Files                                                    (d). Path

12. Shut down option exists in:

(a).Task bar                               (b). Start Menu                              (c). Desktop                                                (d). Title bar

SUBJECTIVE

Time: 2:45 Hours A Marks: 63

PART-I

Q.2 Attempt any SIX parts e ’ [2 x 6 = 12]

(i) What is computer? (ii) What is meant by difference Engine?

(iii) Differentiate between analog and digital computer.

(iv) Write down any three positive impacts of computer and Internet on society.

(v)What is the difference between serial and parallel ports?

(vi) Define Control Unit. (vii) How does a dot matrix printer work?

(viii) How is mouse? (ix) What is meant by voice Recognition system?

Q.3 Attempt any FIVE parts: ” p [2 x 5 = 10]

(i) What is binary number system? (ii) Convert (29)10 into binary number system.

(iii) What is Unicode? (iv) Define data.

(v) Define icon. (vi) What are computer viruses?

(vii) What is multitasking? (viii) What is internet explorer?

Q.4 Attempt any FIVE parts: [2×5=10]

(i) How data is organized on magnetic tape? (ii) Define the compact disk.

(iii) Define the high level formatting.

(v) State the purpose of K-map.

(iv) Define the Boolean expression.

(vi) If x = 0 , y = 1 and z~= 0, then find the value of 3c’.y + 35.5 + xi

(vii) Define the batch file.

(viii) Write down some important functions of operating system.

PART-ll

Note:- Attempt any Three Question. [7 X 3 = 21]

Q.5 (a) Write a note on third Generation. [3]

(b) Write a note on data bus and address bus. [4]

Q.6 (a) Define input device and -write down the names of its types. [4]

(b) Differentiate between SRAM and DRAM. [3]

Q.7 (a) Solve using 2’s Complement method. 37 – 17. [7]

Q.8 (a) What are different elements of Boolean algebra? ‘ [7]

Q.9 (a) Write down any four difference between DOS and Windows. [4]

(b) What is computer virus and what are the means of virus? [3]

Practical PART- lll

Note: – Attempt any One Question.[5×2=10]

Q.10. (a) How would you close and restore the window? [5]

(b) How would you‘ set date and time in window? [5]

Q.11. (a) How would you arrange desktop icons? [5]

(b) I-low would you view and empty the Recycle Bin? [5]

Q.12. (a) How would you get help in Windows Operating system? [5]

(b) Write down the steps to shutdown and restart the computer. [5]

Sargodha Board Group I (Annual Examination, 2013)

OBJECTIVE

Time: 15 minutes Marks: 12

1.       Second generation computer used:

(a). Integrated circuits                              (b). Transistors                                (c). Vacuum tubes                             (d). Micro processor

2. Which program that translate and exciter one line of source code at a time?

(a). Compiler                                              (b). Assembler                                 (c). Interpreter                                   (d). Link Code

3.Hardware is best described as:

(a). Physical parts                                   (b). Printed output                            (c). A Program                                    (d). Logical part

4. Which of the following is faster printer?

(a). Laser                                                (b). Ink jet                                              (c). Dot Matrix                                      (d) Thermal Printer

5. The smallest unit of Data in the Computer is;

(a). Character                                      (b). Word                                                (c). Bit                                                        (d). Byte

6. The difference of (111-001); is equal

(a). (100)2                                          (b). (111)2                                                (c). (001)2                                                  (d).   (110)2

7. In Boolean algebra A + A = :

(a). 1                                                  (b). 0                                                           (c). A                                                            (d). -A

8. Which command 1s used to make a new directory .

(a). MP                                             (b). DIR MD                                             (c). MD DIR                                                 (d). CD

9. Which command will move control one level above known as the parent directory?

(a). CD..                                          (b). CD/                                                    (c). CD.                                                          (d).   CD/

10. A special program that can detect and remove virus from computer is called:

(a). Virus                                       (b). Anti virus                                         (c). Macintosh                                            (d).   My Document

11. Which of the following is example of antivirus program?

(a). Panda                                     (b). Macintosh                                 (c). Eycone                                                      (d). Drage

12. The file name and the extension are Separated by a:

(a). Comma                                 (b). Colon                                        (c). Semi Colon                                              (d). Period

SUBJECIVE

Time: 2:45 Hours Marks: 63

1 PART-I

Q.2. Attempt any SIX parts A Y ‘[2 x 6 = 12]

(i) What do you know about ABACUS? (ii) Define Von-Neumann Theory.

(iii) LSI & VLSI stands for? (iv) What is Hybrid computer?

(v) Define EDP. (vi) What is purpose of motherboard?

(vii) What are input devices? (viii) What is Hard copy?

(ix) LASER stands for?

Q.3. Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) (78)1@ = (?) (ii) Describe method of /1’s complement.

(iii) What is Numeric data?. (iv) Describe start Button.

(v) What is Hexadecimal Number system?

(vi) What is folder? (vii) What is File extension?

(viii) Write any four name’s of antivirus programs.

Q.4. Attempt any FIVE parts . [2 x 5 = 10]

(i) Differentiate between Data and Information (ii) Convert (111); = Decimal

(iii) Convert 1010 into binary. (iv) What is Boolean algebra?

(v) Differentiate between “AND” and “OR” operators

(vi) Design the truth table of x+y,.x.z. (vii) What is an operating system?

(viii) What is basic difference between system software and Application Software?

PART-I I

Note: – Attempt any Three Question [1 x 3 = 21]

Q.5 (a) Write down a short note on “Digital computer”. [3]

(b) Write a note on “Address Bus”. [4]

Q.6. (a) How do the Laser Printer work? Explain it. [4]

(b) Write the short note on Main memory. r [3]

Q.7. (a) Convert 110. 11; into decimal number. [3]

(b) Differentiate between Binary and octal number system. [4]

Q.8. What is K-Map? Give an example. [7]

Q.9. (a) What is DOS. How is different from Windows? [4]

. (b) State the important work of Mouse. [3]

Practical PART- lll

Note: – Attempt any Two Question [5 x 2=i1o]

Q.10 (a) Write method to delete file and folder on desktop.

(b) Write method to change a time and date of computer,

Q.11 (a) Write method of search of file.

(b) Write step to start Windows Explorer.

Q.12 (a) Write step to shutdown and restart Windows.

(b) Write down a command to see all hidden files on C directory.

Multan Board 2013

Time: 15 minutes x Marks: 12

OBJECTIVE

1. The command that is used to make folder:

(a). New                                               (b). Folder                                         (c). MD                                      (d). RD

2. The bar that 15 used to start program:

(a). Starting bar                              (b). Status bar                                   (c). Communication bar       (d). Title bar

3. The file can be opened by using Menu:

(a). Edit                                          (b). View                                                 (c). File                                       (d). Insert

4. Option used to remove the hardware is:

(a). Add/ Remove hardware   (b). Add/ Remove software            (c). Delete                                 (d). Format

5. Difference engine was invented in:

(a). 1820                                      (b). 1821                                               (c). 1822                                     (d). 1823

6. The types of computer are:

(a). 1                                            (b). 2                                                      (c). 3                                            (d). 4

7. The sequence of instructions given to the computer are:

(a). Word                                (b). Information                                  (c). Program                              (d). Software

8. The result that is displayed on the monitor is called:

(a). Hard Cop                        (b). Soft copy                                       (c). Sequence                            (d). Current

9. The device in hard disk used to search a data is called:

(a). Track                                (b). Sector                                           (c). Index                                     (d). Read/ Write head

10     -Bit coding scheme of computer is called:

(a). ASCII                           (b). EBCIDIC                                        (c). BCD                                          (d). Uni code

11. Boolean operator represented with Dot is:

(a). AND                              (b). OR                                                    (c). NOT                                          (d). XOR

12. The types of language translator are :

(a). 2                                   (b). 3                                                         (c). 4                                                  (d). 5

SUBJECTIVE

Time: 2:45 Hours s Marks: 63

PART-I

Q.2. Attempt any SIX parts [2 x 6 = 12]

(i) Define computer

(ii) What is the rolel of Pascal in the invention of computer?

(iii) Define language translator. (iv) Write forenames of high level languages.

(v) Define system unit. C (vi) What are registers?

(vii) Define impact printer. ‘ (viii) Write names of two N on-impact printers.

(ix) Define pixel.

Q.3. Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) What is the difference between data and information?

(ii) Convert A1.03 into binary number system.

(iii) Determine 2’s complement for 11000112. (iv) Write about Binary coded Decimal.

(v) Define disk drives ‘ (vi) What is the use of control panel? ‘

(vii) Write names of famous antivirus? (viii) Why are shortcuts used?

Q.4. Attempt any FIVE parts [2 x_.5 = 10]

(i) How is data organized on magnetic tape? I .

(ii) What is the difference between main and secondary memory?

(iii) What is Compact disk? (iv) Define proposition.

(v) How is Boolean function simplified? _ (vi) Write three advantages of K-Map.

(vii) What is Command line interface? (viii) What is meantby wild card? .

PART- ll

Note: – Attempt any Three Questions [1 x 3 = 211

Q.5 (a) What do you know about Charles Babbage. [3]

(b) Write note on hardware and software [4]

Q.6 (a) Write note on monitor [4]

(b) What are types of ROM? ‘ [3]

Q.7 (a) What are main types of data used in different computer applications? Explain. [7]

Q.8 (a) Simplify Boolean function f (x, y) = xi + 35. y + +x.y; p [5]

(b) Draw truth table of AND table. [2]

Q.9 (a) Differentiate between DOS Internal and External command with examples. [4]

(b)What is the procedure of copying file/ folder from floppy disk to other drive [3]

Practical PART-Ill

Note: – Attempt any One Question -[5 x 2= 10]

Q.10 (a) How would you change data and time in windows? [5]

(b) How would you create new folder on desktop? [5]

Q.11 (a) How would you delete a folder on desktop in windows? [5]

(b) How would you maximize and minimize windows in computer [5]

Q.12 (a) Describe the methods to arrange desktop icons [5]

(b)How would you empty the recycle bin?

Bahawalpur Board 2013

OBJECTIVE

Time: 15 minutes Marks: 12

1.       Micro Mini Mainframe Super

(a). Micro Computer                             (b). Mini Computer                            (c).   Mainframe Computer                     (d). Super Computer

2. Which language is used for Artificial Intelligence:

(a). Cobol                                                   (b). Lips                                                (c). Fortran                                                  (d). Simulation

3. The Port that support 127 devices 1s:

(a). Address                                              (b). USB                                                 (c). Parallel                                                    (d). Serial

4. Which plotter consists of two arms?

(a).     Ruler                                                  (b). Electrostatic                               (c). Flat bed                                                       (d). Drum

5. The normal capacity of CD is:

(a). 800 MB                                                (b). 700 MB                                       (c). 600 MB                                                         (d). 500 MB

6. Temporary storage location within CPU is called:

(a). ROM                                                  (b). BIOS                                              (c). Cache                                                          (d). Register

7. If x =0 and y=1 then x.y= __________

(a).   10                                                   (b). 01                                                     (c).   1                                                                      (d). 0

8. To expand the prompt to full screen press:

(a). Ctrl+Alt+Enter                             (b). Shift+Enter                                      (c). Ctrl+Enter                                                   (d). Alt+Enter

9. DOS command is used to change the properties:

(a). Attrib                                             (b). Xcopy                                             (c). Prompt                                                            (d). Dir

10. What is used to damage program?

(a). Prompt                                         (b). Attrib                                               (c). Antivirus                                                      (d). Virus

11.Which tool is used to change setting of desktop:

(a). Schedule Task                           (b). Internet option                               (c). Admrrinisirative Tools                        (d). Display

12.Which command is used to display all data on a single screen:

(a). File                                                (b).   List                                                        (c).   Windows                                             (d). Internet

SUBJECTIVE

Time: 2:45 Hours Marks: 63

PART-I

Q.2.. Attempt any SIX parts     [2 x 6 = 12]

(i) Write two advantages of, transistor

(ii) In which computer the characteristics of Analog and Digital computer exists? Explain

(iii) Write the purpose of Mainframe computer.

(iv) Write two positive effects of Internet on society.

(v) Define Electronic Data Processing.

(vi) Differentiate between Serial Port and Parallel Port.

(vii) How does mouse works?

(viii) Explain Voice Recognition System. (ix) Define Video Controller.

Q.3. Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) Define Number System. Write down the number of its types.

(ii) What is meant by I’s Complement of Binary Number?

(iii) Find sum and product of (101)2 and (111)2.

(iv) Convert 97 into Binary system and Octal system. .

(v) Why are folders used? (vi) What do you know about Search Utility?

(vii) What is the role of game controllers in computer?

(viii) What is the benefit of Antivirus?

Q.4. Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) How is data accessed in Sequential Access Storage?

(ii) Differentiate between bit and byte.

(iii) What is meant by Seek Time?

(iv) What is Operator Precedence in Boolean Expression?

(v) What is difference between OR and NOT operator? (vi) What is the use of Truth table?

(vii) What is Batch file? _(viii) What is difference between COPY and XCOPY command?

PART-ll

Note: – Attempt any Three Questions [1 x 3 = 211

Q.5 (a) What is the difference between Digital and Analog Computer? – [3]

(b) Write the importance of CPU [4]

Q.6 (a) Difference between Drum plotter and Flatbed plotter. [4]

(b) Explain Cache memory. [3]

Q.7 (a) Calculate 38-29 using 8-bit 2’s complement method [5]

(b) Convert answer into decimal. A – [2]

Q.8 (a) Discuss different Logical operators in Boolean algebra [7]

Q.9 (a) What is Internal and External command [4]

(b)What is the use of file extension in windows? [3]

Practical PART-VIII

Note: – Attempt any One Question [5 x 2- 101

Q.10 (a) Write the steps to change Time and Date in Windows. [5]

(b) Write the steps to make file and change the name of file in Windows. [5]

Q.11 (a) Write down the steps to copy a folder from D:\ drive to E:\ drive [5]

(b) Write steps to set any Screen Saver [5]

Q.12 (a) Write the steps to copy file and folder with the help of File menu [5]

(b)Write steps to delete file or folder in Windows.

 

DG Khan Board 2013

OBJECTIVE

Time: 15 minutes     Marks: 12

 

1.  Which the following is not an input device?

(a). Joystick                                             (b). Monitor                                 (c). Keyboard                                  (d). Mouse

2.1 KB is equal to:

(a). 1000 bytes                                      (b). 210 bytes                              (c). 22° bytes                                   (d). 23° bytes

3. Klez is a:

(a). Game name                                  (b). Hardware component      (c). Virus                                            (d). Person name

4. RM DIR command:

(a). Make directory                             (b). Remove directory                (c). Copies file                                 (d). None

5. K-Map 1S used:

(a). Simplify Boolean expression (b). Find value                                (c). Make software                        (d). Make Program

6. The hexadecimal number 1016 is equal to:

(a). 1010                                               (b). 10010                                        (c). 1610                                         (d). 10010

7. Data is called:

(a). Facts                                             (b). Facts and figures                    (c). Software                               (d). Program

8. DOS is a :

(a). Operating system                   (b). Not operating system            (c). GUI                                         (d). Hardware

9. Good time is a:

(a). Virus                                          (b). Antivirus                                  (c). Take news about existence of virus           (d). A good time

10. The third generation computers used:

(a). Vacuum tube                         (b). Integrated circuits                   (c). Transistors                               (d). Micro Processor

11.The arithmetic and logic unit can perform:

(a). Addition                                (b). Subtraction                             (c). Multiplication                             (d). Addition Subtraction, Multiplication

12. Computer virus is a:

(a). Disease                               (b). Set of computer                       (c). Type of bacteria                            (d) Hardware component

SUBJECTIVE

Time: 2:45 Hours Marks: 63

PART-I

Q.2. Attempt any SIX parts [2 x 6 I 12]

(i) What is Computer? (ii) What is abacus?

(iii) Who was John Napier? (iv) How did microprocessor affect computer?

(v) Define Computer hardware. (vi) How many types of software?

(vii) What is mouse? (viii) Define input

(ix) How does dot-matrix printer works?

Q.3. Attempt any FIVE parts [2 x 5 I 10]

(i) What is Octal Number system? (ii) Convert 18510 into octal

(iii)’Find 2’s complement of 11011011 (iv) Define BCD Coding scheme.

(v) What is folder? (vi) What is meant by hardware compatibility?

(vii) What is icon? (viii) What is File extension?

Q.4. Attempt any FIVE parts – [2 x 5 = 10]

(i) What is disk drive?

(ii) Difference between primary memory and secondary memory

(iii) Why does DRAM use more power? (iv) What is Boolean variable?

(v) What is difference between OR and NOT operator? –

(vi) Make truth table of X+Y A (vii) Define DOS

(viii) Describe the purpose of main memory.

PART-ll

Note: – Attempt any Three Questions [7 x 3 = 21]

Q.5 (a) Write note on second generation computer. [3]

(b) Differentiate between application and system software [4]

Q.6 (a) Write four difference between CRT monitor and LCD. [4]

(b) Write three characteristics of RAM. [3]

Q.7 (a) Write descriptive note on Computer Code. [7]

Q.8 (a) Solve the Boolean function using K-Map J?.y.z + xi + JT.j7.z [7]

Q.9 (a) How DOS organize the data? Describe it. . [4]

(b)Describe any three basic work of mouse [3]

Practical PART-Ill

Note:- Attempt any One Question [5 x 2- 101

Q.10 (a) Write the steps to start windows explorer [5]

(b) Write down the steps to rename a file or folder. , [5]

Q.11 (a) Write down the steps to set screen saver [5]

(b) Write steps to restart windows . [5]

Q.12 (a) Write down the steps to create folder [5]

(b)Write down the steps to close windows.

Sahiwal Board (Annual Examination 2013)

Time: 2:45 Hours Marks: 63

PART-I

Q.2. Attempt any SIX parts – [2 x 6 I 12]

(i) What is difference engine?

(ii) Write any two characteristics of third generation of computer

(iii) What is meant by computer program?

(iv) What is the use of laptop computer? (v) What are computer ports?

(vi) What is the use of Data Bus?

(vii) Write the name of five important -keys of keyboard.

(viii) What is the use of Trackball? (ix) Define the voice recognition software.

Q.3. Attempt any FIVE parts p [2 x 5 = 10]

(i) Convert the following binary number 00110011into Octal.

(ii) Convert the decimal number 129 into binary.

(iii) What is Unicode? (iv) What is method of 2’s complement? Describe it with example.

(v) How do you launch the command processor under Windows XP?

(vi) What is the use of Recycle bin? (vii) Define Operating system.

(viii) What is start button and task bar?

Q.4. Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) What is main memory?

(ii) Differentiate between RAM and ROM (iii) How is data organized on magnetic disk?

(iv) What is Boolean algebra? (v) Differentiate between OR and AND operator.

(vi) Make truth table of X.Y (vii) Define Software

(viii) Differentiate between RD and CD

PART-ll

Note: – Attempt any Three Questions [1 x a = 211

Q.5 (a) What do you know about 4 generation. [3]

(b) Compare data and address bus

Q.6 (a) What is Voice recognition system? Explain.

(b) What is formatting? Describe different types of formatting. . [3]

Q.7 (a) Solve using 1’s complement method 25-12

Q.8 (a) What are Boolean constants? [2]

(b) Represent the function f(x,y)= + x.)7 by using truth table.

Q.9 (a) Write a note on language translator [4]

(b)Write a note on features of Windows [3]

Practical PART-Ill

Note: – Attempt any one Question [5 x 2=1o]

Q.10 (a) Write down steps how would load Windows Explorer [5]

(b) How we can get help from windows? Write down steps. . [5]

Q.11 (a) Write down the steps to change time in system D [5]

(b) Write down the steps to rename folder [5]

Q.12 a) Write down steps restore and close windows [5]

b) Write down steps to launch start menu.

Please follow and like us:
error