Gujranwala Board Group Annual Examination 2013

OBJECTIVE

Time: 15 minutes Marks: 12

1.       The computer virus is a:

(a). Bacteria                                                 (b). Disease                                  (c). Computer program                              (d). Software

2.What is used to access internet?

(a). Internet explorer                               (b). windows explorer              (c). Start button                                              (d). Internet

3. Which is external DOS command?

(a). EXIT                                                       (b). DIR                                           (c). CLS                                                               (d). CHKDSK

4. Binary multiplication 1*0 is equal

(a). 11                                                          (b). 10                                               (c). 0                                                                    (d). 1

5. How many pixels are there in SVGA for resolution?

(a). 1024 x 768                                          (b). 100 x 400                                 (c). 640 x 480                                                     (d). 1024 x 640

6. Which technology was used in ENIAC System?

(a). Vacuum tubes                                   (b). Transistors                              (c). Micro processor                                       (d). Integrated circuit

7. The work area on which windows, icons menus and dialogue box appear is called:

(a). Screen                                                 (b). Desktop                                   (c).  Taskbar                                                        (d). Windows

8. VER command is used to see:

(a). Time                                                      (b). Date                                          (c). Version                                                        (d). Document

9. Which chip can store data without refreshing electronic current?

(a). Static RAM                                        (b). Dynamic Static                       (c). Static ROM                                                      (d). Dynamic ROM

10. Temporary storage locations within CPU is called:

(a). Registers                                          (b). ROM                                          (C). RAM                                                                 (d). Cache

11.A language in which instructions are written in binary code is called:

(a). Assembly language                     (b). English language                    (c). Machine language                                        (d). High level language

SUBJECTIVE A

Time: 2:45 Hours Marks: 63

PART-I

Q.2. Attempt any SIX parts [2 x 6 = 12]

(i)What did Pascal invent?

(ii)Which technology was used in second generation computers?

(iii) What are super computers? (iv) What are language translators?

(v) Define computer hardware. (vi) Write the names of system buses.

(vii) Define input devices. (viii)Write types of printer.

(ix) What is soft copy?

Q.3. Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) Define number system. (ii) Differentiate between data and information.

(iii) Convert (011011); into decimal number. (iv) Add (01011101); and (00110010)z

(v) Write names of any three operating systems. ‘(vi)’ Define windows explorer.

(vii) What is desk top? (viii) Write two steps to search ad file in windows.

Q.4. Attempt any FIVE parts [2 x 5 = 10]

(i) What is PROM? (ii) State low level formatting?

(iii) What is seek time? (iv) What are Boolean variables? Explain with an example.

(v) Make truth table of the following function. f (x, y) x. y + x. y 1

(vi) What are literals? (vii) Write the use of DEL command.

(viii) What is the use of XCOPY command?

C A PART-ll

Note: – Attempt any Three Questions – [7 x 3 = 21]

Q.5 (a) What is the difference between digital and analogue computer? [3]

(b) What is electronic data processing? 1 [4]

Q.6 (a) Write a note on flatbed and drum plotter. [4]

(b) Write any three differences between SRAM and DRAM. [3]

Q.7 (a) Convert the following octal numbers into binary and hexadecimal numbers.

(i) 125 (ii) 57 (iii) 777 [7]

Q.8 (a) Solve using K-map. [7]

Q.9 (a) Write four major tasks of DOS. [4]

(b) Explain antivirus. [3]

Practical PART-Ill

Note: – Attempt any One Question [5 x 2=10]

Q.10 (a) How are windows minimized and maximized? [5]

(b) How a page is scrolled? [5]

Q.11 (a) How the date of system is changed? [5]

(b) How windows are closed and restored? [5]

Q.12 (a) How the time of system is changed? [5]

(b) Create a folder and save it with you name.

Please follow and like us:
error